Karin Thorborg, vänsterpartist regionråd Region Västmanland, styrelseledamot Intresseföreningen Bergslaget
1 av 2
Karin Thorborg (V), regionråd i Region Västmanland är även styrelseledamot i Intresseföreningen Bergslaget. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Norbergs gruvmuseum vid Mossgruveparken
2 av 2
Norbergs gruvmuseum är ett av besöksmålen som ingår i Ekomuseum Bergslagen, som Intresseföreningen Bergslaget värnar om. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.

Dåligt resultat för turismsatsning i Sandviken och Hofors

2:32 min

När ett tolvårigt turistprojekt i bergslagen – där Sandviken och Hofors har ingått – nu utvärderas visar det sig att det inte alls gett de positiva effekter på besöksnäringen som medlemskommunerna och regionerna hoppats på.

Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som omfattar 23 kommuner och fyra regioner i Västmanland, Dalarna, Värmland, Örebro och Gävleborg.

Idag när föreningen håller sitt årsmöte i Norberg ska det mångåriga projektet utvärderas, men Västmanlands representant i styrelsen, regionrådet Karin Thorborg, är alltså inte helt nöjd.

– Målet man hade att det skulle bli en jättestor besöksnäring i Bergslagen, det har man inte nått, säger hon till P4 Västmanland.

Trots det tycker Karin Thorborg att de olika besökscentra som ingått i projektet fått ett större nätverk, de har kunnat stötta varandra och det har kommit fler besökare.

Nu satsar intresseföreningen framåt på ett projekt för kultur- och naturturism, men ändrar sitt arbetssätt för att nå bättre resultat.

Varje region ska först välja ut sju besöksmål och därefter ska en styrgrupp göra ett ännu snävare urval.

– Man kanske måste prioritera och inte utveckla så väldigt många, utan koncentrera sig på några få, säger Karin Thorborg (V) i Intresseföreningen Bergslagets styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista