Stefan Kusbom Gavlegårdarna
Gavlegårdarnas utemiljöchef Stefan Kusbom får hjälp från ovan. Foto: Staffan Mälstam/ Sveriges Radio

Drönare sätter fart på Gavlegårdarnas kartering

1:48 min

Från och med i morgon kommer det att surra lite extra i luften i Forsbacka. Då inleder nämligen Gavlegårdarna i samarbete med Gävle kommun mätningar av bostadsbolagets markytor med hjälp av drönare.

Inmätningen av det aktuella området tar med drönarhjälp knappa 10 minuter. Det berättar Stefan Kusbom, utemiljöchef vid Gavlegårdarna:

– Under den tiden tar drönaren ett 100-tal flygbilder som vi sedan lägger ihop till en så kallad "ortomosaik" som sedan kan komplettera den grundkarta som finns med nya uppgifter om hur mycket som är gräsyta, asfaltyta och liknande.

Drönaren flyger på 70 meters höjd för att på det här sättet kartlägga vilka ytor av gräs, träd, plattor asfalt och liknande som finns runt Gavlegårdarnas fastigheter.

Med hjälp av drönaren kartläggs marken snabbare och enklare än med traditionella metoder och ger 3D-modeller och flygfoton som bland annat underlättar framtida byggande.

Efter arbetet i Forsbacka är planerna att drönaren får fortsätta till Valbo, Hagaström, Sätra och sedan vidare till ytterligare fler bostadsområde.

– En del områden har vi redan mätt på traditionellt sätt, men resten överlåter vi nu åt drönaren. Vi hoppas på så sätt hinna bli klara med jobbet redan i år, säger Stefan Kusbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista