Jack bröt ryggen på studsmattan – "Kände hur det knakade till"

2:17 min

För en dryg månad sen råkade 13-årige Jack Grundin från Söderala ut för en allvarlig olycka när han övade volter. Han landade helt fel och bröt ryggen.

Hör hela reportaget och se filmen här.

Jack Grundin har alltid varit äventyrslysten. Men föga anade han hur illa hoppet hemma på studsmattan skulle sluta.

– Jag skulle göra en dubbel framåtvolt men jag hann inte riktigt runt så jag landade med ansiktet i studsmattan. Jag hörde hur det knakade till och det gjorde så himla ont, säger han.

Varje år inträffar omkring 6000 olyckor på studsmattor, visar statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Stukningar av hand- och fotleder är vanliga, men även nack- och huvudskador.

Jacks olycka blev en chock för familjen, och mamma Teresa Grundin och pappa Daniel Olsson reagerade starkt när läkaren gav beskedet att andra bröstryggkotan var av.

– "Sa du att han brutit ryggen?", frågade jag. "Ja", sa läkaren. Det blev så verkligt hur fort allt kan förändras, säger Teresa.

– Det var en mardröm, samtidigt fick vi bra besked av läkarna att han ska bli återställd, säger Daniel.

Jack hade ändå tur i oturen, nu bär han ett kraftigt skydd som fixerar huvud, nacke och rygg och om tre veckor ska skadan vara läkt.

För att göra äventyrlige Jack mer rörlig har familjen köpt en begagnad permobil.

– Superkul att jag fått den, då kan jag vara mer med mina kompisar.

Men så var det det där med Jacks äventyrlighet...

– Vi hörde ett rykte här på byn att de hade sett Jack på bakhjulet med permobilen. Så då fick vi ta ett allvarligt snack med honom. Det är så osannolikt, säger mamma Teresa och brister tillsammans med pappa Daniel ut i skratt åt det dråpliga i den allvarliga situationen. 


Fotnot: Klockan elva på måndag hör du längre intervju med Jack Grundin, hans familj och vänner.