Bo Ulfhieml och Inga Blennå, arkeologer vid Länsmuseet i Gävleborg
Bo Ulfhieml och Inga Blennå, arkeologer vid Länsmuseet i Gävleborg, undersöker ett fynd. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio

Nytt unikt fynd vid gammalt samiskt boställe i Järvsö

1:22 min

För andra året i rad så gräver Länsmuseet ut en husgrund utanför Järvsö där de så kallade sockenlapparna bodde. Det var Sydsamer som var bosatta i stora delar av länet från 1700-talet till början av 1900-talet och som var uppskattade av sockenborna. Och för andra året i rad så har Bo Ulfhielm och Inga Blennå, som är arkeologer vid Länsmuseet i Gävleborg, hittat en unikt fynd – en utsmyckning till en samisk trumma.

– Vi vill undersöka hur det här huset skiljer sig från andra liknande hus från slutet av 1700-talet till början av 1800-talet, säger Bo Ulfhielm som är arkeolog vid Länsmuseet i Gävleborg.

– Vi började förra året och då hittade vi ett speciellt fynd, ett hänge till en samisk trumma, och faktum är att vi hittade ett likadant i år, säger Bo Ulfhielm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista