Läget på förlossningen i Hudiksvall har ljusnat. Men bemanningen ligger på en miniminivå och läget är skört inför sommaren. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Läget på förlossningen i Hudiksvall har ljusnat. Men bemanningen ligger på en miniminivå och läget är skört inför sommaren. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Kostnaden för hyrbarnmorskor fortsätter att öka

2:44 min

På grund av bristen på barnmorskor i Gävle och Hudiksvall har regionen bemannat med inhyrda barnmorskor, som blir en stor kostnad för regionen.

För att få ihop schemat på förlossningarna på de båda sjukhusen har Region Gävleborg fått lov att bemanna med inhyrda barnmorskor under sommaren. 

Under 2017 låg kostnaden för de inhyrda barnmorskorna i Gävle och Hudiksvall på totalt 9,4 miljoner kronor, i jämförelse med 1,4 miljoner kronor året innan.

– Kostnaden är alldeles för hög och är absolut inte önskvärd, säger Helena Björkman, divisionschef för operation och diagnostik. 

Fram till maj i år har kostnaden kommit upp i omkring 3,5 miljoner kronor. 

Regionen har tagit till lokala åtgärder som att införa heltidslön för att utbilda sig vidare, gjort en riktad lönesatsning och arbetar aktivt med rekrytering. 

Barnmorskan Ove Demander på förlossningen på Hudiksvalls sjukhus är tacksam för att de inhyrda barnmorskorna finns, men tycker att kostnaden är ett problem. 

– Om man ser budgetmässigt blir det röda siffror. Även om vi går plus någon barnmorska, är det ändå någon som saknas. Istället för att ta tre steg framåt blir det ett eller två steg framåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista