Grillning på stranden Johanna Hedberg
Nu får du inte grilla på stranden. Johanna Hedberg är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Gävleborg. Foto: TT och Sveriges Radio

Nu får du inte grilla i parker och på stranden

1:45 min

Från och med i dag, torsdag, klockan 10 är det förbjudet att göra upp eld i skog och mark i länet.

Länsstyrelsen i Gävleborg har i samråd med länets räddningstjänster fattat beslut om att införa generellt eldningsförbud utomhus from torsdag den 12 juli klockan 10 och tillsvidare, dock längst till och med den 31 augusti 2018.

– Man får inte elda med öppen låga eller använda någonting som avger värme eller avger gnistor. Till exempel får man inte heller hålla på med fyrverkerier, säger Johanna Hedberg, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Gävleborg. 

– Den enda eldning som är tillåten är att grilla i trädgårdsgrill på sin egen tomt, berättar hon. 

Förbudet innebär att du inte får grilla i parker eller på andra allmänna platser vare sig i engångsgrill eller i iordningställda grillplatser. Du får heller inte grilla på campingar eftersom en campingplats inte räknas som egen tomt. 

Länsstyrelsen rekommenderar att man vänder sig till räddningstjänsten om man har frågor kring eldningsförbudet. 

– Vi rekommenderar att man vänder sig till sin kommunala räddningstjänst. De är dom som har bäst koll på sitt område, säger Johanna Hedberg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".