Bil i Gavleån
1 av 2
En bil har kört ner i Gavleån mittemot Gävle Strand. Foto: Simon Nilsson/Sveriges Radio
Alexander Östling stod och fiskade på kajkanten och såg när bilen hamnade i Gavleån.
2 av 2
Alexander Östling stod och fiskade på kajkanten och såg när bilen hamnade i Gavleån. Foto: Simon Nilsson / Sveriges Radio.

Hjälteinsats när bil hamnade i Gavleån

1:57 min

Vid elvatiden på fredagen körde en personbil ned i Gavleån i höjd med den gamla Läkerolfabriken i Gävle. En person befann sig i bilen och han kunde räddas upp på land av privatpersoner.

Enligt Polisen så tyder allt på att föraren av bilen drabbades av sjukdom innan bilen hamnade i vattnet.

Räddningstjänsten kom snabbt kom till olycksplatsen, men det var två privatpersoner som med största sannolikhet räddade mannens liv.

En man i 30-årsåldern hoppade i vattnet när han såg vad som hade hänt. I vattnet konstaterade han att han var i behov av en kniv.

– Helt plötsligt hörde jag ett plask, jag såg inte hur det gick till men troligtvis så hade han backat, åkt in i en stolpe och så hade framrutan krossats och airbagen lösts ut. Jag kastade dit min fiskekniv till dem så att de kunde skära loss bältet, berättar Alexander Östling.

För att få ut mannen ur bilen behövde 30-åringen hjälp i vattnet och det fick han av en kvinna som också hade hoppat i vattnet när hon såg vad som inträffade. Tillsammans fick de ut den skadade mannen och han fördes i säkerhet.

Dykare från Kustbevakningen hjälpte också till vid räddningsinsatsen och kunde konstatera att mannen var ensam i bilen som hamnade på Gavleåns botten. En kranbil ska bärga bilen under dagen.

Mannen var vid medvetande när han kom upp på land och kunde själv kliva in i ambulansen som förde honom till Gävle sjukhus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".