Helikopter
1 av 2
En helikopter hjälper till att få branden vid Laforsen under kontroll. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.
Det är viktigt att se över brandsäkerheten hos äldre tycker Torbjörn Wannqvist, förbundschef för kommunalförbundet för södra Hälsingland.
2 av 2
Det är viktigt att se över brandsäkerheten hos äldre tycker Torbjörn Wannqvist, förbundschef för kommunalförbundet för södra Hälsingland. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Räddningchefen: Vi är oroliga inför eftermiddagen

1:35 min

Vid 10.30-tiden meddelade räddningstjänsten att det just nu finns två stora brandhärdar i länet. En vid Tovåsen, norr om Edsbyn och en i närheten av Ängra i Ljusdals kommun.

På måndagsförmiddagen hade räddningstjänsten och länsstyrelsen ett möte för att bedöma läget och komma fram till vilka ytterligare resurser som ska sättas in.

– Vi kommer att göra en förfrågan från länsstyrelsen till MSB (Myndigheten för säkerhet och beredskap) om att få nyttja en eller två norska helikoptrar för att brandbekämpa här i Ljusdal, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef för södra Hälsingland och stabschef för hela insatsen.

Det som oroar nu är prognoserna om att vinden kommer att öka.

– Vi är lite oroliga inför eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista