Gävle behöver ett helt nytt reningsverk, intill Duvbacken. säger Lena Blad, VD på Gävle Vatten.
Gävle behöver ett helt nytt reningsverk, intill Duvbacken. säger Lena Blad, VD på Gävle Vatten. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio

Gävle behöver ett helt nytt reningsverk

2:13 min

Gävle reningsverk Duvbacken räcker snart inte till och nu ska det därför uppdateras med nya filter.

Men Gävle Vatten har överklagat miljötillståndet.

Överklagandet leder till att uppdateringen försenas, men Gävle Vatten kan inte acceptera att villkoren skärptes, säger Lena Blad, som är VD för såväl Gästrike Vatten, som för dotterbolaget Gävle Vatten:


– För att klara dagens krav ska vi sätta in skivfilter och det kommer vi inte att hinna på de 18 månader som miljöprövningsdelegationen ställt krav på. Det är också viktigt för oss att vi kan räkna bort de extremvärden som uppmäts när vi räknar ut årsmedelvärden, säger hon.
 
De filter som man sökt tillstånd för nu skulle göra att man kan rena avloppsvattnet från fosfor från motsvarande 120 000 personer, i stället för de 100 000 som Duvbackens reningsverk har tillstånd för i dag. Men på sikt räcker det inte med nya filter. Det krävs ett nytt reningsverk, säger Lena Blad:

– Duvbacken har ju funnits i drygt 50 år nu och byggdes för att rena mot fosfor. I framtiden behöver vi rena både mot kväve, läkemedelsrester och mikroplaster, och kanske andra föroreningar som vi inte riktigt vet än och då behöver vi ha ett nytt reningsverk och med ny teknik. Som det ser ut idag ligger vi väldigt nära gränsen.

Var Gävles nya reningsverk ska byggas är inte beslutat än och inte heller vilken teknik man ska använda. Men det handlar om en mycket stor investering.

– I Gävle Vattens investeringsbudget ligger det närmare en miljard för ett nytt reningsverk, Vårat huvudspår är att bygga intill dagens Duvbacken och då är förhoppningen att omkring 2025 skulle det här kunna stå klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".