Stiftelsen Forsbacka bruk har fått en ny styrelse, men redan drabbats av avhopp.
1 av 6
Stiftelsen Forsbacka bruk har fått en ny styrelse, men redan drabbats av avhopp. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio
Föreningslivet borde kunna ta över all verksamhet vid Forsbacka bruk tycker stiftelsens ordförande Martina Kangäs, KD.
2 av 6
Föreningslivet borde kunna ta över all verksamhet vid Forsbacka bruk tycker stiftelsens ordförande Martina Kangäs, KD. Foto: Ingegerd Sörgard/ Sveriges Radio
Forsbacka Bruk behöver en anställd projektledare, anser Matilda Sundquist Boox, S, i Stiftelsen Forsbacka Bruk.
3 av 6
Forsbacka Bruk behöver en anställd projektledare, anser Matilda Sundquist Boox, S, i Stiftelsen Forsbacka Bruk. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio
Det händer för lite, allt skjuts bara upp, tycker Kjell Lundberg som hoppat av styrelsen i Forsbacka Bruk.
4 av 6
Det händer för lite, allt skjuts bara upp, tycker Kjell Lundberg som hoppat av styrelsen i Forsbacka Bruk. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio.se
Forsbacka Bruk.
5 av 6
Forsbacka Bruk. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio
Forsbacka Bruk
6 av 6
Forsbacka Bruk Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges radio

Många stridsfrågor i Stiftelsen Forsbacka Bruk

2:23 min


I våras fick stiftelsen Forsbacka Bruk en ny styrelse, efter att verksamheten hankat sig fram hela vintern.

Men den nya styrelsen har redan drabbats av avhopp.

– Föreningslivet i Forsbacka vill ju utveckla Forsbacka Bruk, men politikerna vill ju inte det. Det händer ingenting. Och därför tänkte jag att nu orkar inte jag mer. Nu ägnar jag mig åt andra saker, säger Kjell Lundberg från föreningsrådet i Forsbacka, som hoppade av stiftelsestyrelsen i maj eftersom han tyckte att allt sköts på framtiden.

Det finns mycket att tag i för den nya styrelsen. I våras fick stiftelsen ett föreläggande om att byggnaderna måste rustas inom tre år, något som kommer att kosta minst 4,5 miljoner. Det borde man ta tag i direkt, tyckte Kjell Lundberg, men Martina Kyngäs, KD, som har återinträtt som ordförande i stiftelsen, har en annan åsikt.

– Det är stora investeringar som stiftelsen står inför och det är inget lättvindigt arbete som man bara på några månader kan planera kring, det här är kunskaper som inte styrelsen själva besitter, utan det behöver vi jobba med under hösten, förhoppningsvis med hjälp av Kultur och fritid, säger hon.

En annan stridsfråga i stiftelsestyrelsen är frågan om anställd personal, som Forsbacka bruk haft tidigare. I dag finns inte ens en vaktmästare och museet har kunnat vara öppet i sommar bara tack vare att Forsbackabor ställt upp gratis.

Martina Kyngäs vill helst att föreningslivet ska ta över all verksamhet på Forsbacka bruk.

– Jag tycker att stiftelsen ska ta ansvar för byggnaderna och fastighetsfrågor, men när det gäller verksamheten så tycker jag att det skulle en ideell förening själva kunna klara, säger hon.

Kjell Lundberg tycker att det åtminstone behövs en vaktmästare och Matilda Sundquist Boox som representerar socialdemokraterna i styrelsen vill gå ännu längre.

– Det är inte rimligt menar jag att ideellt engagemang helt ska bära verksamheten i Forsbacka. Man behöver ha en verkställande tjänsteman som arbetar med verksamhetsutveckling tillsammans med föreningsrådet och stiftelsen, säger  Matilda Sundquist Boox, S, ledamot i Stiftelsen Forsbacka BrukI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".