Valet i Gävleborgs län

Unga i fokus i Bollnäs

2:18 min

Under torsdagen landade P4 Gävleborgs valturné i Bollnäs där valrörelsen i år får sällskap av Bollnäs Pride.

Hör nedan vad partiernas företrädare diskuterade under valturnéns debatter.

L och M om arbetslösheten

Bollnäs morgonen
Patricia Ståhl/Sveriges Radio

Liberalernas Daniel Didricksson och Moderaternas Åsa Eng Eriksson är överens om att kommunen ska underlätta för företagande. Eng Eriksson påpekar även vikten av utbildning och Didriksson trycker på att kollektivtrafiken också är en viktig faktor.

V, SD och MP om fritidsaktiviteter för unga

Bollnäs V, SD, MP nära
Catrin Landén/Sveriges Radio

Anna Vestin (V), Kenneth Nyman (SD) och Johan Toll (MP) fick svara på en lyssnarfråga om fritidsaktiviteter för unga och de var alla ganska överens om att de först och främst måste få reda på vad det är de unga vill kunna göra på fritiden.

C och SVP om de stora barngrupperna

Bollnäs C och sjukvårdspartiet
Catrin Landén/Sveriges Radio

Centerpartiets Bengt-Olov Renöfält och Henrik Olofsson från Sjukvårdspartiet fick svara på en publikfråga om barngrupperna. Olofsson öppnar för bygge av fler skolor, Renöfält säger att det redan nu byggs om för att barngrupperna ska kunna bli mindre.

S, BP och KD om skolan

bollnäs s, bp, kd
Catrin Landén/Sveriges Radio

Marie Centerwall, (S), Benny Engberg, (BP) och Anders Bergsten, (KD) diskuterade skolan. Centerwall menar att de redan fördelat mer pengar till skolan, Engberg vill ha tidigare åtgärder i skolan och Bergsten vill ha fler lärarassistenter.

Den 6 september går startskottet för årets upplaga av Bollnäs Pride som avslutas två dagar senare, dagen före valet den 9 september.

Föreningen Bollnäs Pride har medvetet flyttat festivalen från maj till september för att ge HBTQ frågor utrymme i valrörelsen och nå ut till sina kommunpolitiker.

Ylva Dybeck är styrelseledamot i föreningen och hon tycker att Bollnäs kommun behöver göra mer för HBTQ personer.

– Vi hoppas att det här ska bidra till ett aktivt arbete i kommunorganisationen, säger Ylva Dybeck.

Under torsdagsmorgonens politiska diskussion mellan Liberalernas Daniel Didricksson och Moderaternas Åsa Eng Eriksson diskuterade de bland annat arbetslösheten i kommunen. De är båda överens om att kommunen på olika sätt måste underlätta för företagande. 

Under den första lunchdebatten i Bollnäs fick Vänsterpartiets Anna Vestin, Sverigedemokraternas Kenneth Nyman och Miljöpartiets Johan Toll svara på en lyssnarfråga om fritidsaktiviteter för unga och de var alla ganska överens om att de först och främst måste få reda på vad det är de unga vill kunna göra på fritiden.

Centerpartiets Bengt-Olov Renöfält och Henrik Olofsson från Sjukvårdspartiet fick svara på en publikfråga om barngrupperna. Olofsson öppnar för bygge av fler skolor, Renöfält säger att det redan nu byggs om för att barngrupperna ska kunna bli mindre.

Under torsdagseftermiddagen diskuterade Marie Centerwall, Socialdemokraterna, Benny Engberg, Bollnäspartiet och Anders Bergsten, Kristdemokraterna, skolan. Centerwall menar att de redan fördelat mer pengar till skolan, Engberg vill ha tidigare åtgärder i skolan och Bergsten vill ha fler lärarassistenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista