Valet i Gävleborgs län

Dubbelspåret på tapeten i Hudiksvall

1:53 min

I Hudiksvalls kommun är frågan om dubbelspåret genom stan fortfarande en het fråga, trots att den är över 20 år gammal.

Hör politiker från alla partier kommentera dubbelspåret nedan.

Hör SD och MP om dubbelspåret och samarbete

hudik Patrik Nilsson (SD) och Andrea Bromhed (Mp).
Larry Forsberg/Sveriges Radio

Patrik Nilsson (SD) och Andrea Bromhed (MP) tycker lika om dubbelspåret, båda slår fast att de väljer bort det östra alternativet. De klargör dock att det här är en av få frågor där de tycker lika och ett samarbete mellan partierna är inte aktuellt.

Hör L och M om dubbelspåret och dagisplatserna

Hudik L och M
Catrin Landén/Sveriges Radio

Lars Sjögren (L) och Jonas Holm (M) diskuterade hur man ska få tillräckligt med förskoleplatser i Hudiksvall. Hör också hur de ser på frågan om dubbelspåret.

Hör V och KD om dubbelspåret och dagisplatserna

Hudik V och KD
Catrin Landén/Sveriges Radio

Hör Charliene Kiffer Goude (V) och Peter Åkerström (KD) diskutera behovet av fler förskoleplatser i Hudiksvalls kommun. De ger också sitt partis syn på hur dubbelspåret ska dras.

Hör C och S om dubbelspåret och skolmaten

hudik S och C
Catrin Landén/Sveriges Radio

Caroline Schmidt, Centerpartiet, och Mikael Löthstam, Socialdemokraterna, fick bland annat diskutera skolmaten efter en fråga från elvaåriga Sigrid Newberg. De gav också sin syn på dubbelspårsdragningen. Lyssna här.

Kerstin Oremark som är planeringschef i Hudiksvall förklarar varför dubbelspåret är viktigt för orten.

– Oerhört viktig för den regionala och kommunala utvecklingen. Att företag ska kunna få den kompetens man behöver. Och att hudiksvallsborna ska kunna komma ut och arbeta på olika andra orter, säger hon.

Under morgonens diskussion mellan Patrik Nilsson (SD) och Andrea Bromhed (MP) slog de båda två fast att de väljer bort det östra alternativet.

Även i lunchdiskussionen mellan Moderaternas Jonas Holm och Lars Sjögren från Liberalerna var båda representanterna för det västra alternativet.

Kristdemokraternas Peter Åkerström förordar även han det västra alternativet. Vänsterpartiets Charliene Kiffer Goude poängterade att det viktigaste för dem är att det blir ett centralt läge på stationen.

Mikael Löthstam, från Socialdemokraterna, och Centerpartiets Caroline Schmidt var båda måna om att stationsläget även i framtiden ska vara centralt.

Politikerna diskuterade också bland annat förskoleplatser och skolmat under direktsändningen från Hudiksvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista