Valet i Gävleborgs län

Wij trädgårdar och klimatet diskuterades på torget i Ockelbo

2:25 min

I Ockelbo får den som röstar på Socialdemokraterna Centerpartiet på köpet – och tvärt om. Tillsammans bildar S och C en tung, blocköverskridande majoritet som marginaliserar övriga partiers inflytande.

Detta och andra frågor diskuterar lokalpolitikerna under vår valturné i Ockelbo på onsdagen.

Hör C och SD om Wij Trädgårdar

Ockelbo C och SD
Wenda Hajo/Sveriges Radio

Marit Rempling (C) och Liz Zachariasson (SD) diskuterade Wij Trädgårdar. Rempling menar att Wij är viktigt för kommunen på flera sätt, Zachariasson håller med om att Wij är viktigt men det måste finnas en gräns för hur mycket det ska få kosta.

Hör MP och V diskutera klimatet

Ockelbo MP
Catrin Landén/Sveriges Radio

Niels Hebert (MP) och Bertil Rutström (V), som var med via telefon, diskuterade klimatet efter en fråga från en lyssnare. Hebert menar att medborgardialoger är viktigt och Rutström vill utöka kollektivtrafiken.

Hör M och S om Wij trädgårdar

Ockelbo M och S
Catrin Landén/Sveriges Radio

Anders Nordlander (M) och Magnus Jonsson (S) diskuterade Wij trädgårdar som kommunen stödjer ekonomiskt. Jonsson menar att Wij är väldigt viktigt för kommunen medan Nordlander inte tycker att kommunen ska bidra med 2 miljoner per år.

– Jag brukar ofta säga att ju starkare oppositionen är i en kommun, desto bättre är det!

Det säger Magnus Jonsson, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Ockelbo och tongivande kommunalråd sedan 2006. Under benämningen ”valtekniskt samarbete” bildar S och C en majoritet som i praktiken stoppar övriga partiers inflytande. Centern och Socialdemokraterna är samma andas barn, menar Magnus Jonsson:

– Centern har liksom Socialdemokraterna sitt ursprung i en folkrörelse. Men vårt samarbete beror också på att det fungerar på det personliga planet, säger han.

Ska det tolkas som att det inte går att samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Ockelbo?

– Det gör det säkert! Men vi har ett tryggt samarbete med Centern och det hoppas jag fortsätter även nästa mandatperiod, säger Magnus Jonsson.

Något röd-grönt styre med Alliansen i opposition är därmed inte aktuellt i Ockelbo. Vänsterpartiet har inte ens fått någon plats i kommunstyrelsen och miljöpartiet har haft så många avhopp att det först i sista stund kunde få ihop några få nya kandidater till årets val.

Liberalerna, i samma situation, lyckades INTE med det. Vårt parti finns inte längre i Ockelbo, konstaterar den liberala fullmäktigledamoten Theresia Mörtman besviket:

– Det är synd! Det skulle verkligen behövas en opposition i Ockelbo. Tyvärr hade vi inte tillräckligt med anhängare som ville jobba med det, säger hon.

Den borgerliga oppositionen tynar kort sagt bort. Centern har bytt sida, Liberalerna finns inte längre i Ockelbo och Kristdemokraterna åkte ur fullmäktige redan vid förra valet då även moderaternas mandat halverades.

Moderaternas gruppledare Anders Nordlander står därmed nästan ensam kvar, maktlös mot det socialdemokratiskt-centerpartistiska blocket:

– Ja, vi vore glada om vi kunde få en Allianspolitik i Ockelbo, men Kd kom ju inte med förra valet och nu saknas Liberalerna i årets val, så frågetecknen är många, säger han.

Sverigedemokraterna har inte heller något inflytande på besluten när S och C tillsammans har 20 av Ockelbos 31 mandat. Odemokratiskt? Nej, det är precis tvärtom anser Magnus Jonsson:

– Jag är personligen trött på blockpolitiken som bara cementerar hela demokratin! Jag är stolt över vårt trygga samarbete med Centern, säger han.

Under onsdagsmorgonens debatt mellan Marit Rempling (C) och Liz Zachariasson (SD) diskuterade de Wij Trädgårdar. Rempling menar att Wij är viktigt för kommunen på flera sätt, Zachariasson håller med om att Wij är viktigt men det måste finnas en gräns för hur mycket det ska få kosta.

Under lunchdebatten möttes Niels Hebert (MP) och Bertil Ruthström (V) och de fick diskutera klimatet efter en fråga från en lyssnare. Hebert menar att medborgardialoger är viktigt och Ruthström vill utöka kollektivtrafiken.

På onsdagseftermiddagen diskuterade Anders Nordlander (M) och Magnus Jonsson (S) diskuterade Wij trädgårdar som kommunen stödjer ekonomiskt. Jonsson menar att Wij är väldigt viktigt för kommunen medan Nordlander inte tycker att kommunen ska bidra med 2 miljoner per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista