Valet i Gävleborgs län

Valdeltagande och arbetslöshet bland unga diskuterades i Sandviken

2:11 min

Förra valet röstade färre förstagångsväljare i Sandvikens kommun jämfört med rikssnittet. I år satsar kommunen på att nå väljargruppen med hjälp av valambassadörer.

Det här var en av frågorna som politikerna diskuterade under måndagens valturné i Sandviken.

Hör SD och S om ungdomsarbetslösheten

Sandviken SD och S
Joacim Lindwall/Sveriges Radio

Per Kihlgren (SD) och Peter Kärnström (S) diskuterade ungdomsarbetslösheten. Kärnström menar att det är viktigt att satsa på att alla unga ska gå ut gymnasiet och praktikplatser för unga. Kihlgren vill satsa på fler vuxna i skolan och besöksnäringen.

Hör L och C om ungdomsarbetslösheten

Sandviken L och C
Catrin Landén/Sveriges Radio

Per-Ola Grönberg (L) betonade vikten av yrkesprogram inom gymnasiet och yrkesvux som samverkar med näringslivet. Carl-Ewert Ohlson (S) menade att yrkesvägledarrollen behöver komma in tidigare i skolan för att fånga upp motivationen hos eleverna.

Hör MP, KD och LPO om centrumdöden

Sandviken, MP, KD och LPO
Catrin Landén/Sveriges Radio

Majvor Lisselg (KD) vill starta en centrumlinje för att öka tillgängligheten. Det här vill även och Margoth Hansen (LPO) stötta. Rejn Karlgren (MP) säger att den nytillsatte handelsutvecklaren kommer att göra att fler hittar till centrum.

Hör M och V om utvecklingen av landsbygden

Sandviken M och V
Catrin Landén/Sveriges Radio

Hans Olsson (M) och Lillemor Mauritzdotter Nylén (V) diskuterade bland annat utvecklingen av landsbygden. Olsson menar att en aktiv näringspolitik är avgörande. Mauritzdotter Nylén slår fast att de är helt emot nedläggning av byskolorna.

– Vi delar ut information om hur man röstar, berättar en av valambassadörerna Johanna Smedbakken.

2014 var det bara 72 procent av förstagångsväljarna i Sandvikens kommun som röstade – jämfört med rikssnittet på över 80 procent. Därför satsar kommunen på riktad information till unga som hunnit fylla 18 år sen senaste valet och till nyanlända.

Abdulwakil Fayez är också valambassadör. Han tror att de gör skillnad:

– Vi har träffat många som inte hade någon aning om att det är tre val.

Under måndagsmorgonen diskuterade Per Kihlgren (SD) och Peter Kärnström (S) ungdomsarbetslösheten. Kärnström menar att det är viktigt att satsa på att alla unga ska gå ut gymnasiet och praktikplatser för unga. Kihlgren vill satsa på fler vuxna i skolan och besöksnäringen.

Under lunchdebatten möttes Per-Ola Grönberg (L) och Carl-Ewert Ohlson (S) och diskuterade ungdomsarbetslösheten. Grönberg betonade vikten av yrkesprogram inom gymnasiet och yrkesvux som samverkar med näringslivet. Ohlson menade att yrkesvägledarrollen behöver komma in tidigare i skolan för att fånga upp motivationen från eleverna.

Under den andra lunchdebatten mellan Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Landsbygdspartiet oberoende diskuterades bland annat centrumdöden. Majvor Lisselg (KD) vill starta en centrumlinje för att öka tillgängligheten. Det här vill även och Margoth Hansen (LPO) stötta. Rejn Karlgren (MP) säger att den nytillsatte handelsutvecklaren kommer att göra att fler hittar till centrum.

Under eftermiddagen diskuterade Hans Olsson (M) och Lillemor Mauritzdotter Nylén (V) bland annat utvecklingen av landsbygden. Olsson menar att en aktiv näringspolitik är avgörande. Mauritzdotter Nylén slår fast att de är helt emot nedläggning av byskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista