Det här är en helikopterbild som Anders Granström på SLU har tagit. Branden har skapat helt sotsvarta områden och skog med bruna kronor, medan de gröna områdena har klarat sig.
1 av 3
Det här är en helikopterbild som Anders Granström på SLU har tagit. Branden har skapat helt sotsvarta områden och skog med bruna kronor, medan de gröna områdena har klarat sig.
Här syns hur färgskalan varierar från hyggen, stående brandskadad skog och oskadad skog. Bilden är tagen från helikopter i Kårböleområdet i Ljusdals kommun.
2 av 3
Här syns hur färgskalan varierar från hyggen, stående brandskadad skog och oskadad skog. Bilden är tagen från helikopter i Kårböleområdet i Ljusdals kommun. Foto: Lantmäteriet
Ett område nära Laforsen i Ljusdals kommun före branden.
3 av 3
Ett område nära Laforsen i Ljusdals kommun före branden. Foto: Lantmäteriet
Skogsbränderna i Hälsingland

Flygbilder viktiga i analysen av brändernas framfart

1:47 min

Efter sommarens enorma bränder i Ljusdals kommun pågår nu arbetet med att kartlägga skadorna. Bland annat har flygbilder tagits över de värst drabbade områdena.

Svante Larsson är projektledare och samordningsansvarig vid Skogsstyrelsen. Han berättar att flygbilderna används för att få en bra och detaljerad bild över brandens framfart.

– Det här ser vi som en bra service till skogsägarna i dagsläget eftersom det är tillträdesförbud i de brandhärjade områdena, på grund av risker för nedfallande träd och det kan fortfarande finnas glödbränder i marken, säger Svante Larsson till P4 Gävleborg.

Han beräknar att det omfattande arbetet kommer att pågå hela hösten och en bit in på 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".