Kommunerna kan tvingas ordna äldreboenden

Länets kommuner har svårt att få fram äldreboenden åt alla som behöver, det visar en undersökning som länsstyrelsen Gävleborg har gjort. Men nu säger vård- och omsorgsminister Ylva Johansson att det kan bli en skärpt lag som tvingar kommunerna att få fram fler platser.

I december 2004 fanns 182 personer i länet som hade ett konstaterat behov av ett äldreboende men som inte ännu fått ett sådant.

Länsstyrelsens undersökning visar också att det blivit hårdare bedömningar från kommunerna för att en bostad överhuvudtaget ska beviljas.

I en intervju i Dagens Nyheter säger vård- och omsorgsminister Ylva Johansson att det är för svårt för äldre att få en plats i ett äldreboende. Precis som Ingmarie Hansson i Gävles pensionärsråd anser hon att äldre inte ska behöva bo hemma om de känner sig otrygga i sin ensamhet.

Men Ylva Johansson flaggar nu för en lagskärpning som tvingar kommunerna att bygga upp äldreboenden igen. Pensionärsorganisationerna har redan tidigare reagerat på de många nedläggningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".