Valaffisch från Sverigedemokraterna i Hedesunda.
Sverigedemokraterna är starkast i länet i Hedesunda Norra valdistrikt. Foto: Christine Odén / Sveriges Radio.
Val 2018 - Gävleborg

SD gick fram mest i kommunvalen – här är stödet störst

2:24 min

En genomgång som P4 Gävleborg gjort visar att Sverigedemokraterna är det parti som sammantaget ökade mest i kommunvalen i Gävleborg. Störst är stödet i Hedesunda Norra valdistrikt i Gävle.

Utanför mataffären i Hedesunda är de flesta missnöjda med att Sverigedemokraterna är så starka här. I årets kommunval fick partiet 27 procent av rösterna, högst i länet.

– Jag tycker det är bedrövligt, säger Britt Marie Säfbom.

En kvinna som inte vill ställa upp på en inspelad intervju berättar att hon röstat på Sverigedemokraterna i årets val. Hon säger att skälet var invandringen, som hon menar lett till en brist på hyresrätter hos det kommunala bostadsbolaget.

– Vår politik generellt tilltalar personer i kommunernas ytterområden säger Richard Carlsson, kommunalråd i opposition för Sverigedemokraterna i Gävle, och lyfter fram förslag om satsningar på byskolor, sänkt bensinskatt och höjt reseavdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".