Det nya gårdsslakteriet döljer sig i ett rött hus med vita knutar. Hans Peter Eriksson har jobbat med projektet i tre år.
1 av 3
Det nya gårdsslakteriet döljer sig i ett rött hus med vita knutar. Hans Peter Eriksson har jobbat med projektet i tre år. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio
Gestrikefåren inspirerade till satsningen på ett eget slakteri.
2 av 3
Gestrikefåren inspirerade till satsningen på ett eget slakteri. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio
Fåren inspirerade Hans Peter Eriksson till att ta kontroll över hela kedjan från lamm till slakt och styckning.
3 av 3
Fåren inspirerade Hans Peter Eriksson till att ta kontroll över hela kedjan från lamm till slakt och styckning.

Idag invigs nytt gårdsslakteri utanför Ockelbo

2:00 min

Efter flera års arbete har Hans Peter Eriksson i familjeföretaget E-gården blivit klar med sitt stora projekt: Ett nybyggt gårdsslakteri ute i skogen mellan Ockelbo och Sandviken.

I dag är det dags för invigning.

– Det känns väldigt spännande och aningen pirrigt för det här är ett projekt som jag levt med i tre år nu så det har varit en lång väntan på den här dagen, säger Hans Petyer Eriksson.

Hans Peter Eriksson bor i Åbrotorpen, ett par kilometers slingrande grusväg in i skogen söder om Ockelbo. Från början var det familjens sommarstuga, men numera är det en åretruntbostad. De röjde skog för att öppna upp, och skaffade gestrikefår för att hålla efter sly. När lammen skulle slaktas kom idén att bygga ett eget slakteri.

– Det kommer sig av att jag är väldigt intresserad av den fina råvara som vi kan producera i Sverige, men ska jag kunna få fram den vill jag äga hela processen. Iinte bara föda upp lammen utan slakta och stycka dem själv. Då kan jag borga för hela kvalitetskedjan och det är drivkraften.

Det nya slakteriet blir litet, med en kapapacitet på bara 30 får i veckan. Men det har krävts mycket arbete och den avverkade skogen kom väl till pass:

– Med timmer kan man bygga och då köpte vi ett sågverk, och så har jag sågat och byggt och nu står slakteriet här.

Idag lördag klockan ett blir det invigning med bandklippning och bubbel.

– Vi gick ju in i det här ganska naivt och tänkte att hur svårt kan det vara? Men det är klart, det är mycket regler och mycket att läsa på, men om man brinner för det här så tar man sig över farthindren också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".