Valsedlar till riksdagsvalet räknas.
Valsedlar till riksdagsvalet räknas. Foto: Johan Nilsson/TT

Riksdagsvalet är nu kontrollräknat och klart

1:22 min

Nu är valmyndighetens kontrollräkning och fastställande av resultatet av riksdagsvalet klart. Mandatfördelningen blev precis som den preliminära, vilket innebär att Gävleborgs representation i riksdagen minskar från 11 till 9 mandat.

Gävleborgs största parti Socialdemokraterna förlorar ett av sina fyra mandat och Miljöpartiet förlorar sitt enda, medan övriga partier behåller sina platser på Gävleborgsbänken i riksdagen. Moderaterna får två platser, Sverigedemokraterna två, Centern och Vänsterpartiet en plats vardera.

Följande blir länets riksdagsledamöter för nästa mandatperiod för Socialdemokraterna blir Åsa Lindestam, Patrik Lundqvist och Elin Lundgren. Moderaterna kommer att representeras av Lars Beckman och Viktor Wärnick,  Sverigedemokraterna Thomas Morell och Roger Hedlund, Centerpartiet Anders W Jonsson och Vänsterpartiet Ulla Andersson. 

Totalt på riksplanet fick det rödgröna blocket 144 mandat, Alliansen 143 mandat och Sverigedemokraterna 62 mandat.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat är enligt valmyndigheten ett högre valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta och gjort det närmare valdagen än vid tidigare val. Nu ska också landstings- och kommunvalen kontrollräknas innan det slutliga valresultatet kan fastställas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista