Tre fall av åldringsbrott i Gävleborg under en dag

2:46 min

Ännu ett åldringsbrott i länet har rapporterats till polisen. Sent på lördag eftermiddag blev ett par i 90-årsåldern i Järvsö av med sina plånböcker.

Paret var ute på tomten när de upptäckte en man på förstubron. Mannen ville ha pengar för att hjälpa ett barn med gomspalt.

Men senare när paret skulle åka och handla så upptäckte de att deras plånböcker var borta.

Tidigare på lördagen var det två andra åldringsbrott i länet.

Dels i Kilafors där en man plötsligt stod i lägenheten där en äldre kvinna bor. Han påstod också att han ville ha pengar till ett barn med gomspalt. Han fick pengar av kvinnan och försvann.

Och dels i Bollnäs där en främmande man plötsligt stod i hallen hos ett par i 90-årsåldern.

Det var en anhörig som mötte den främmande mannen i hallen när han skulle besöka det äldre paret. Mannen försvann då fort från platsen.

Det äldre paret hade inte märkt att det fanns någon annan i lägenheten.

I de två fallen i Kilafors och Bollnäs är det oklart om något har stulits.

Dagen före var det ett liknande fall i Fagersta i Västmanland.

En man ville ha pengar till ett barn med gomspalt och när han hade försvunnit upptäckte kvinnan att hennes plånbok saknades.

Daniel Wikdahl på polisen i region Mitt menar att det inte går inte att utesluta att det är samme man i samtliga fall eftersom tillvägagångssättet är likadant.

Han uppmanar äldre att inte släppa in någon okänd i bostaden. Men i flera fall ha den misstänkte tagit sig in ändå eftersom ytterdörren har varit olåst. Så - lås era ytterdörrar. Då kommer de inte in, säger han till P4 Gävleborg.

Han uppmanar också de som eventuellt drabbas av åldringsbrott att genast ringa 112 och anmäla det till polisen så är chansen större att polisen kan gripa den eller dem bakom brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista