Hudiksvall kan få nytt naturreservat

0:18 min

Flotthöljeskogen i Hudiksvalls kommun föreslås bli nytt naturreservat.

Området har höga naturvärden knutna till hällmarkstallskogen där tallarna är senväxta och har hög ålder och relativt många rödlistade arter finns i området.

Flotthöljeskogen ligger cirka 8 km nordväst om Brännås och omfattar ett 58,5 ha stort naturskogsområde. Skogen är på grund av hällmarken gles och släpper igenom mycket solljus. Stora hällar är framspolade på vilka det nu växer lav och mossa. Högre upp på sluttningen finns äldre granskog med inslag av lövträd som björk, asp och sälg samt en del granlågor. Här rinner en bäck och runt denna är miljön gynnsam för mossor, exempelvis förekommer bollvitmossa. Relativt många rödlistade arter är funna i området, till exempel ringlav, violettgrå tagellav, garnlav och stjärntagging.

Ett förslag till beslut och skötselplan för Flotthöljeskogens naturreservat har nu skickats ut på remiss till berörda parter. Remisstiden går ut den 12 november 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista