Hanna Gulin
Hanna Gulin får inte längre vegansk mat i skolan. Foto: Catrin Landén/Sveriges Radio

Hannas vegankost borttagen utan information

3:39 min

När Hanna Gulin kom till matsalen på Nynässkolan i Gävle förra måndagen fanns ingen mat till henne. För sedan en vecka tillbaka serveras det inte längre vegansk mat i Gävles kommunala skolor.

Beslutet togs av Gävle kommun för över ett och ett halvt år sedan – men har först nu blivit verklighet.

Hanna Gulin, som går i klass 9C på Nynässkolan, hade inte fått någon infromation om att det inte skulle finnas vegansk mat i skolmatsalen längre.

– Jag blev först förvånad och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Jag har fortfarande inte fått någon förklaring till varför de har tagit bort den veganska maten.

Hanna kan ju äta sallad och kolhydrater i skolmatsalen men ofta är det animaliska produkter även i kolhydraterna och då får Hanna ta med sig egen mat till skolan. Men inte heller den medhavda maten kan hon äta med sina kompisar i skolmatsalen.

– Då får jag gå till kafeterian och äta där. Sodexo har strikta hälsoregler så jag förstår att jag inte kan ta med mat. Men det är jobbigt att sitta själv och äta, säger Hanna Gulin.

Liberalernas Evelyn Klöverstedt, ordförande i utbildningsnämnden i Gävle kommun, är högst ansvarig för den här frågan. Här är hennes skriftliga kommentar till beslutet:

"Varje dag serveras två maträtter i skolrestaurangen. Dessa rätter uppfyller skollagens krav på näringsriktighet. En lakto-ovo vegetarisk maträtt, som kan innehålla mjölk, mjölkprodukter och ägg. En maträtt som innehåller fisk eller kött i någon form.  En av de ordinarie maträtterna är alltid fri från fläskkött och blod- och inälvsmat.

Att säga att Hanna inte kan äta lunch i skolan är helt felaktigt. Hanna erbjuds,  precis som hennes kamrater i grundskolan, att välja från de två maträtter som skolrestaurangen erbjuder."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista