Nu tar länets tidningar betalt för allt material

2:32 min

Vill man läsa lokaltidningarna digitalt framöver måste man betala för allt material. Mittmedia införde en total betalvägg under måndagen och har nu inga gratis artiklar på sina sajter.

– Vi måste få betalt för att säkra den lokala journalistiken, säger Tomas Froms, ställföreträdande ansvarig utgivare för helahälsingland.se.

Tidningarna i Gävle har redan testat det här under en period men för dem som läser helahälsingland.se blir det en förändring.

– För oss är det här egentligen inget nytt, vi skruvar helt enkelt på modellen. I dag finns det en helt annan betalvilja för digitala tjänster. Det här är någonting som borde ha kommit för länge sedan, säger Tomas Froms.

Enligt Tomas Froms tycker tidningarnas prenumeranter att det här är bra.

– Varför ska vi släppa vårt lokala journalistiska material gratis till dem som inte betalar.

I nuläget är det osäkert om det här kommer att påverka tidningarnas organisation på något sätt. Som vi har berättat tidigare är det klart att 27 personer varslats om uppsägning inom tidningskoncernen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista