Nordanstig redo att betala för fyrfilig E4

1:43 min

En oenig kommunstyrelse i Nordanstig har föreslagit att kommunen ska bidra med upp till 10 miljoner för att få Trafikverket att bygga fyrfiligt på den nya dragningen av E4.

När E4 får en ny sträckning genom Nordanstig är det många som vill att vägen ska bli fyrfilig. Det till skillnad från Trafikverkets planer på en 2+1-väg.

Nordanstigs kommun ska nu söka stöd från grannkommunerna och Region Gävleborg och Region Västernorrland för att samla ihop 50 miljoner kronor för en fyrfilig väg. Enligt Monica Olsson, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Nordanstig, är Region Gävleborg redo att skjuta till 25 miljoner kronor. Nordanstig är beredd att bidra med upp till 10 miljoner.

– Ska man göra nånting nytt, då är det väl bättre att man förbereder så att man kan ha fyrfiligt än att man ska ha 2+1, säger Monica Olsson.

Är en statlig angelägenhet att bygga Europavägar

Kommunstyrelsen är inte helt eniga om att kommunens pengar ska gå till byggandet av en statlig Europaväg. 

– Det är en statlig angelägenhet att bygga Europavägar. Inte en kommunal, i alla fall inte en fattig landsbygdskommun. Vi har så mycket andra hål att stoppa pengarna i, våra kommunala vägar till exempel, säger Sven-Erik Sjölund, socialdemokrat och ledamot i kommunstyrelsen i Nordanstig.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista