Angelica Johnsson och Emma Good jobbar som undersköterskor på Barnkliniken i Hudiksvall.
Angelica Johnsson och Emma Good jobbar som undersköterskor på Barnkliniken i Hudiksvall. Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio

Personal larmar: Hemsk lukt på barnkliniken i Hudiksvall

4:21 min

Lukten inne på barnkliniken i Hudiksvall är plågsam för både patienterna och personalen. Det var helahälsingland.se (betallänk) först med att berätta.

Både personal och patienter besväras av snuva, hosta, torra slemhinnor och återkommande huvudvärk på grund lukten på avdelningen. Enligt helahälsingland.se är lukten orsakad av mögel. Emma Good jobbar som undersköterska på barnkliniken:

– Mögellukt kan vi inte säga att det är, vi har inte fått bekräftat var odören kommer ifrån. Men vi har ju vattenläckor och problem med ventilation, säger Emma Good till P4 Gävleborg.

Helena Ribacke är fastighetsdirektör på Region Gävleborg och berättar vad som görs för att åtgärda problemen med lukten.  

– Framför allt så har vi i nuläget en förhöjd beredskap för att kunna åtgärda nya eventuella skador förstås. Vi genomför också mätningar utav just fukt, eventuellt mögel, men vi ser också över ventilationen fortlöpande. Och där har vi, upplever jag, en bra dialog med verksamheten så att vi kan vara snabbt på plats, säger Helena Ribacke till P4 Gävleborg.  

Hon berättar att man även tittar på om det går att hitta en bättre lösning för verksamheten.  

– Det bästa vore att flytta ut ur det här huset. Den ena halvan av huset är sämre än den andra, och den sämre halvan skulle vi om möjligt vilja tomställa. Och det är en lösning som vi tittar på nu om vi kan få till, säger Helena Ribacke.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista