Stina Snitt på Mellansvenska Handelskammaren i Dalarna och Jenny Barksjö Forslund chef på KPMG GävleDala står bredvid varandra.
Stina Snitt, regionchef på Mellansvenska Handelskammaren, tillsammans med Jenny Barksjö Forslund, chef på KPMG GävleDala, ett av företagen som vill ta emot en trainee. Foto: Ingela Östlund/Sveriges Radio

Traineeprogram ska stoppa studentflykten

1:32 min

Majoriteten av högskolestudenterna lämnar i dag Gävleborg efter examen. Ett nytt traineeprogram ska ändra på detta.

Det är för många högskolestudenter som lämnar Gävleborg efter avslutad utbilding och samtidigt saknas kompetens på företagen.

Därför startas nu ett helt nytt traineeprojekt med en rad kommuner och företag involverade.

Higher Ambition heter projektet och precis som det låter ska det locka toppstudenter med höga ambitioner att stanna kvar i länet efter högskoleexamen.

Bakom intitativet står Mellansvenska Handelskammaren.

– Studenterna vet inte vilka bra företag och möjligheter som finns, det vill vi förändra, säger initiativtagare Stina Snitt på Mellansvenska Handelskammaren.

Rekryteringen till traineeprogrammet börjar efter årsskiftet och hösten 2019 vill man att ett 20-tal nyexaminerade ska vara på plats i företagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista