Sten Inge Ström innan han blev sjuk i cancer.
Sten Inge Ström innan han blev sjuk i cancer. Foto: Privat

Sten-Inge fick inte vård i tid – sonen vädjar om svar på vad som gick fel

5:53 min

Mattias Ströms cancersjuka pappa i Sandviken väntade förgäves på operationstid på Akademiska sjukhuset i Uppsala. När det väl var dags var det för sent.

– Jag tänker på min pappa varenda dag. Han var en så pigg och fräsch pensionär. Han var värd att leva många år till, säger Mattias Ström. 

Det var kring midsommar förra året som Mattias pappa, 75-årige Sten-Inge, började bli sjuk.

Den 20 juli upptäckte läkarna på Gävle sjukhus en aggressiv tumör i bukspottskörteln.

Det är en cancerform med ett snabbt förlopp och där varje vecka kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Men i det här fallet fanns det hopp, sa läkaren.

– Det är en tumör. Men ni ska vara lyckligt lottade för den sitter bra. Det här hittar vi en lösning på. Vi kan operera dig sade de, berättar Mattias.

Sten-Inge remitterades till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men där tog det stopp. Vecka ut och vecka in väntade han på kallelsen till operation.

– Det var ju tufft för pappa. Han gick från sitt hus till brevlådan varje dag och tittade, men det kom inget besked. 

Under tiden blev Sten-Inge allt sämre. Inte förrän i början av oktober, över två månader efter upptäckten av tumören, fick han reda på att Akademiska inte kunde operera honom på grund av personalbrist.

Han remitterades till Centralsjukhuset i Karlstad där han opererades den 4 oktober. Men det var för sent. Tumören hade vuxit sig för stor.  

– Det var tufft att sitta där med läkarna. Framförallt när de sade: Hade ni bara fått tid här i somras. Vi hade ingen kö då. Då hade vi kunnat operera er pappa, säger Mattias Ström.

Enligt riktlinjerna ska bukspottskörteltumörer opereras inom 36-43 dagar "från det att det uppstått en välgrundad misstanke om cancer". I Sten-Inges fall tog det 75 dagar. 

Häromveckan kom beskedet från Inspektionen för vård och omsorg: Akademiska sjukhusets långsamma hantering har inneburit patientsäkerhetsrisker.

Sjukhuset skriver i sitt yttrande att "den långa väntetiden självfallet haft en negativ inverkan på tumörtillväxten". Förklaringen att det tog så länge är att Akademiska sjukhuset hade brist på kapacitet vid tillfället, heter det i yttrandet.

Men Mattias Ström tycker inte att det svaret om pappan räcker. Han vill veta varför Sten-Inge inte kunde ha remitterats till Karlstad tidigare, där han kunde ha fått hjälp. 

– Finns det ett system? Eller är det upp till de här kontaktpersonerna att ringa runt själva och höra om det finns någon plats på sjukhuset? undrar Mattias.

– Det här är mycket beklagligt och oacceptabelt. Så här ska det inte vara överhuvudtaget på vårt sjukhus. Men nu blev det så här på grund av resursbrist under sommaren, säger Kristiina Kask, verksamhetschef för kirurgin vid Akademiska sjukhuset. 

Men varför kunde ni inte skicka honom till Karlstad tidigare?

– Jag vet inte, jag var inte verksamhetschef då.  

Men om ni ska lära av den här händelsen måste ni väl veta vad som gick fel?

– Troligtvis har man inte tagit det beslutet. Men varför, det kan jag inte svara på för jag jobbade inte här då. Hur man tänkte då i augusti, det vet inte jag, säger Kristiina Kask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista