Brist på grävresurser kan försena fiberläggning: "Det pågår en liten fajt"

2:30 min

Just nu pågår mycket fiberläggning runt om i länet och det kan därmed vara svårt för företagen att få tag i grävresurser som behövs.

Eftersom det inte finns tillräckligt många företag som sysslar med grävning och fiberläggning kan det leda till förseningar för kunderna.

Gävle Energi är ett av företagen som sysslar med fiber i länet, men själva arbetet görs oftast av externa entreprenörer.

Thomas Hansson som är chef för infraservice på Gävle Energi, berättar vad förseningarna kan bero på. 

– Det har inte uppstått mängder med nya företag som jobbar med att schakta i mark eller många fler människor som är duktiga på det, så det pågår en liten fajt om resurser, säger han. 

I bland annat Oppala och Björke i Gävle kommun har de fått vänta länge, men förseningarna sker även på fler platser i länet på grund av bristen.  

– Vi gör vårt yttersta för att alla ska få sitt fiber i tid, men jag kan förstå att man blir frustrerad när man halkar efter i tidsplanen och inte får det när man ska ha det. I det stora hela lyckas vi bra, men ibland så lyckas vi mindre bra.

Gävle Energi har periodvis under de senaste tre åren använt ungefär 300 procent fler grävresurser än vad de gjort tidigare. 

Arbetet i området som innefattar Björke östra, Oppala, Hillsjöstrand och Mårdäng förväntas vara klart i februari nästa år, om inte väderleken försenar arbetet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista