I tre veckor ska kustbevakaren Göran Grudén utbilda ett femtontal personer i Somaliland.
I tre veckor ska kustbevakaren Göran Grudén utbilda ett femtontal personer i Somaliland. Foto: Privat.

Göran utbildar kustbevakare i Somalia: "Pirater får det svårare"

2:05 min

I tre veckor ska Söderhamnaren Göran Grudén och några kolleger bygga upp kustbevakningen i norra delen av Somalia i Östafrika.

Det har varit noggranna förberedelser för Göran Grudén inför resan till Somaliland, en del av norra Somalia som utropat sin självständighet men som inte fått sitt internationella godkännande av omvärlden.

Det är i kuststaden Berbera i Adenviken, nära inloppet till Röda Havet, som han tillsammans med ett par kolleger ska utbilda Somalilands nya kustbevakning.

– Jag tycker att det ska bli otroligt spännande. Ingen har varit där, ingen har gjort det här. Vi bygger själva upp hela utbildningsprogrammet, säger Grudén och förklarar att det är ett EU-finansierat projekt för länder som haft problem att bygga infrastruktur för lag och ordning.

Vattnen utanför Somalias kust har annars blivit världskänt för sina sjöpirater, men där har internationella insatser gjort att piratverksamheten nästan helt försvunnit. Och kanske kan en ny kustbevakning hjälpa till att upprätthålla lag och ordning till sjöss.

– Absolut. Blir det en stark kustbevakning så får piraterna svårare att agera, säger Göran Grudén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".