Besked i vår om elvägen på E16 byggs ut

2:02 min

Elvägsprojektet på E16 vid Sandviken har förlängts till 2020 och i början av nästa år väntas besked om elvägen ska byggas ut.

– Vi håller på att upphandla vad vi kallar en pilot, en elväg på 20-30 kilometer. E16 är säkert en av intressenterna för piloten, säger Magnus Lindgren, biträdande chef för Trafikverkets elvägsprogram.

Han är nöjd med projektet hittills.

– Det har nästan gått för bra, vi hade hoppats på mer bekymmer så vi hade lärt oss mer, men den har fungerat väldigt, väldigt bra.

Elvägsprojektet utanför Sandviken har pågått i drygt två år. En vecka i månaden har två bilar kopplat upp sig till elledningarna och olika tester har genomförts. nu fortsätter man köra på vägen fram till 2020 fast mindre ofta och det är framför allt olika problem med snön som man vill testa, säger Magnus Ernström på Region Gävleborg.

– Vi har lite saker kvar att titta på, framförallt allt med snön. Problemet med strömavtagarna tror vi är löst men det ska vi testa i vinter.

2022, i nästa infrastrukturplan, väntas sedan besked om när och hur den riktiga utbyggnaden av elvägar i Sverige ska ske, vilken teknik man ska använda och hur utbyggnaden ska finansieras. Magnus Ernström tror att då kommer man att kunna bygga en elväg hela vägen från Gävle till Borlänge.

-– Vi kommer att ha en utsläppsfri tung trafik mellan Gävle hamn och Borlänge och förmodligen lite vägar runt omkring. Det finns alla förutsättningar för det och det är något vi hittat i det här projektet. Det finns redan intresserad industri som vill köpa den här typen av transporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista