Janne Olsson Pittag Älvkarleby Sportfiske Skarv Smolt Skarvbajs Bajs Avföring Spillning Kolonier Gävle Scanner
1 av 2
Länsstyrelsen i Uppland scannar en skarvkoloni. Foto: Janne Olsson/Älvkarleby sportfiske
Janne Olsson Pittag Älvkarleby Sportfiske Skarv Smolt Skarvbajs Bajs Avföring Spillning Kolonier Gävle
2 av 2
En så kallad pittag. Foto: Janne Olsson/Älvkarleby sportfiske

Nu vill forskare på SLU att skarvförvaltningsplanen uppdateras

1:53 min

Det var i början av november som Älvkarleby sportfiske hittade bevis för att skarven äter mängder av havsöringssmolt, något som vi berättade i P4 Gävleborg.

Efter upptäckten att skarvarna äter värdefull havsöringssmolt vill nu forskare på Sveriges lantbruksuniversitet att skarvförvaltningsplanen uppdateras trots att den bara är fyra år gammal.

– Det har hänt väldigt mycket på de här fyra åren. Vi har en hel del mer forskningsresultat som har kommit fram, så jag tycker nog att man borde se över förvaltningsplanen, säger Maria Ovegård, som är forskare och miljöanalytikerspecialist på SLU.

När SLU för 12 år sen gjorde en studie om skarvens föda i Dalälven kunde de inte hitta några belägg för att skarvens aptit hade någon effekt på den smolt som då vandrade ut i havet. Och det är bland annat den studien som Naturvårdsverket tar hänsyn till i den senaste förvaltningsplanen från 2014. Men mycket har hänt på 12 år. Och att det nu kommit nya bevis för att en stor del av havsöringssmolten blir skarvmat är inget som förvånar Maria Ovegård.

– Jag är inte jätteförvånad faktiskt. Jag misstänkte att det kanske skulle kunna vara så att de ändå åt och att det finns skillnader genom åren på hur de födosöker, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista