En person häller upp vatten i ett glas.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Drick inte det kommunala vattnet i Järbo

1:28 min

Invånarna i Järbo uppmanas nu att inte dricka av det kommunala dricksvattnet, och inte heller använda det till matlagning eller tandborstning. Orsaken är ett inbrott i ett vattenverk.

Det var strax före klockan 15 på onsdagen som Sandviken Energi gick ut med beskedet. Orsaken är att vattenverket i Järbo har utsatts för ett inbrott.

– Då har vi beslutat att förse våra kunder med vatten från ett annat vattenverk. Det är en säkerhetsåtgärd tills dess att prover visar att vattnet går att dricka igen, säger Ida Lindahl, informationschef på Sandviken Energi. 

Det går dock bra att duscha, tvätta och diska som vanligt i Järbo.

Under onsdagseftermiddagen ställs vattentankar med dricksvatten ut på tre platser Järbo: Åsgårdens vård- och omsorgsboende, Gullhedskolan samt ICA Nära Järbo.

Det finns i nuläget ingen prognos för när det kommunala dricksvattnet i Järbo kan användas som vanligt igen. Prover har skickats till ett laboratorium i Lidköping. 

Sandviken Energi kommer att skicka ut ny information till de berörda kunderna under torsdagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista