Inga Enochson och Jan Erlandsson är pensionärer och är mest positiva till skattesänkningen på pensionen.
Inga Enochson och Jan Erlandsson är pensionärer och är mest positiva till skattesänkningen på pensionen. Foto: Anders Eklöf/Sveriges Radio.

Pensionärsskatten sänks med fyra miljarder kronor: "Det är fortfarande tufft"

3:41 min

I det nya budgetförslaget som presenterades av övergångsregeringen idag sänks skatten för landets pensionärer med fyra miljarder kronor.

– Det här är ett led i en sänkning av skatten för pensionärer så det här ser vi enbart positivt på, säger Jan Erlandsson är ordförande i PRO i Gävle. 

Har du en pension på 25 000 kronor får du ett påslag på 350 kronor varje månad. Förslaget innebär att skatten sänks från 1 januari 2019. 

Som ordförande i PRO möter dock Jan Erlandsson många som har en låg pension.

Han säger att det är tufft för många, speciellt för ensamstående kvinnor. 

– I dagsläget har en pensionär som har 17 000 kronor i pension samma skatt som för den som har den lönen, så det har förbättrats på den biten. Men det är fortfarande tufft. Hela pensionssystemet borde ses upp. 

– Jag upplever att man är väldigt trött på att diskutera det här och att det aldrig händer någonting. Yngre kvinnor borde faktiskt tänka sig för att pensionsspara tidigt. Det slår väldigt hårt, säger Inga Enochson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista