Bryggeri tvingas hälla ut tusentals liter julöl

1:36 min

Helsinge Ångbryggeri går miste om tusentals liter julöl som skulle sålts i Systembolagets butiker.

Enligt Helsinge Ångbryggeris grundare, bryggmästare Peter Orest, så har Systembolaget slarvat bort bryggeriets julöl ur sitt register när de gjort om sin hemsida. Julölet skulle ha funnits på hyllorna redan i början på november. Nu tvingas bryggeriet, som ligger i Ljusne i Söderhamns kommun, hälla bort flera tusen liter julöl.

– Dom har tagit bort artikeln ur sitt register av misstag genom att dom byggt om sin webbportal, säger Peter Orest till P4 Gävleborg.

Du menar att misstaget ligger hos Systembolaget? 

– Ja. Vi har inte gjort något fel. 

Kan man inte märka om den här ölen till påsköl?

 – Det skulle man kunna göra. Men påsköl säljs inte alls i lika stor volym som julöl. 

Hur känns det att det blivit såhär? 

– Överkörd. Vi kan inte göra nånting. 

Julölet kommer att finnas tillgängligt via Systembolagets hemsida men kommer bara att kunna beställas till butiker i Gävleborgs län. 

Den 1 september var det sista datumet för leverantörer att skicka in svar och bekräfta om man vill använda samma offert som föregående år, för att få in julöl i sortimentet. 

Enligt Systembolaget skickade inte företaget som är leverantör för Helsinge Ångbryggeris produkter in något svar i tid och missade sin chans att använda samma offert som föregående år. 

– Det är naturligtvis tråkigt att bryggeriet upplever att vi brustit i våra rutiner. Enligt de uppgifter som vi har så verkar det snarare vara en missuppfattning i kommunikationen mellan leverantören och bryggeriet, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.