För att ha en säker el i hemmet så ska man installera en jordfelsbrytare tycker Magnus Bergström filialchef på Elektra i Bollnäs.
För en säker el i hemmet så ska en jordfelsbrytare installeras tycker Magnus Bergström filialchef på Elektra i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Elrelaterade bränder har ökat i landet under en tio års period

1:10 min

Varje år omkommer minst 8 personer i elbränder och räddningstjänsterna gör 1800 utryckningar på grund av elrelaterade bränder i landet.

Enligt Elsäkerhetsverket har antalet elrelaterade bränder ökat med 25 % mellan 2005 – 2015 och det är i äldre bostäder som det oftast brinner. Det visar en pågående granskning av elsäkerheten i Sveriges bostäder som Elsäkerhetsverket gör.

– Vi är nog förvånad att det inte händer oftare än det gör, säger Magnus Bergström som är filialchef på Elektra i Bollnäs

Magnus Bergström filialchef på Elektra i Bollnäs tycker att man ska gå igenom all el i äldre fastigheter. Att som lekman själv installera elledningar i en bostad är inget man ska göra. I värsta fall kan det leda till döden eller börja brinna säger Magnus Bergström som sett flera skräckexempel. 

– Allt från egna konstiga installationer från takspotar till element som är strömsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista