X-trafiks nya tidtabeller ställer till det för pendlare till Sundsvall

2:04 min

X-trafiks nya tidtabeller gör att boende i Nordanstig ryter ifrån. Krångligast verkar det vara för de som dagligen pendlar till Sundsvall med X-tåget eller buss 329.

Ändringarna är ett stort steg bakåt, tycker Jörgen Åslin vars familj dagligen pendlar till Sundsvall.

– Jag tycker de kan radera bort allting som har med miljötänk att göra för redan nu hör jag folk prata om att de ska börja ta bilen istället. Tiderna stämmer så dåligt nu, säger han.

Men X-trafik säger ju att de ökar tågresorna?

– Ja om du bor i Gävle, Söderhamn eller Hudiksvall. Men inte för oss i småkommunerna. Som det är nu så tvingar de ju oss på landsbygden att använda bilen mer, säger Jörgen Åslin. 

De ändringar som sticker mest i ögonen hos pendlarna i Nordanstig är att buss 329 försvinner och ersätts med linje 29 som enligt Jörgen Åslin har alldeles för dåliga tider. Det blir också färre avgångar med X-tåget som istället ersätts med SJ-tåg, vilket är positivt för resande söderut mot Stockholm. Men för de som vill norrut till Sundsvall blir det krångligare eftersom det tåget endast stannar på en av Sundsvalls två stationer, nämligen den som ligger mest avigt till.

– Det kan jämföras med att tåget till Gävle skulle stanna vid Gävle sjukhus, och sen får folk ta sig vidare därifrån in till sina arbetsplatser. Så avigt ligger Sundsvalls station, säger Jörgen Åslin.

X-trafik svarar på kritiken och berättar att de som reser med periodkort kan nyttja det i Sundsvalls stadstrafik för att ta sig västerut i stan.

– Det är klart att jag inser att det här kan skapa frustration och problem hos en del, men vi måste ju samtidigt se till helheten. Om vi genom förändringar kan skapa bättre förutsättningar för en betydligt större grupp människor så måste det väga tyngre, säger Andreas Eriksson som är trafikutvecklingschef på X-trafik.