Ambulans på utryckning. Foto: TT
1 av 2
Ambulanspersonalen är delvis nöjda med det nya avtalet. Foto: Arkivbild TT
Peter Sund, verksamhetschef för ambulansen i Gävle.
2 av 2
Peter Sund, verksamhetschef för ambulansen Region Gävleborg. Foto: Per Rinaldo / Sveriges Radio.

Kritiserade jouren borta i det nya ambulansavtalet

1:58 min

Fackförbundet kommunal och Region Gävleborg har kommit överens om ett nytt avtal för alla ambulanssjukvårdare i länet.

I det nya avtalet har den omdiskuterade jouren tagits bort, men istället införs årsarbetstid som innebär längre arbetspass för ambulansens medarbetare på sommaren. Det handlar om ca 40 ambulanssjukvårdare som berörs.

Arbetstiden september till maj blir 35 timmar och 30 minuter och under sommarperioden juni till augusti 38 timmar och 15 minuter.

Peter Sund som är verksamhetschef för ambulansen i Region Gävleborg är nöjd med avtalet.

– Årsarbetstid gör även att sommaren blir mindre skör, vi har större möjlighet att bemanna med erfarna medarbetare även i semestertider vilket ger bättre förutsättningar för våra medarbetare att få fyra veckors sammanhållen semester, säger Peter Sund i ett pressmeddelande.

Efter att Region Gävleborg 2016 beslutade att införa jour istället för aktiv arbetstid på natten inom ambulansverksamheten var det många medarbetare som protesterade och ett 15-tal som också sa upp sig.

I det avtal man kommit överens om nu har man fått bort den kritiserade jouren. Men medlemmarna hade helst velat komma ännu längre säger Tony Skoog som är ombudsman för Kommunal Mitt.

– Hundra procent nöjda är inte någon, man hade ju helst haft samma avtal som Vårdförbundets medlemmar, man jobbar ju sida vid sida med dem, säger Tony Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista