Porträttbild på ett lodjur i vinterpäls.
1 av 2
Lodjur är hemlighetsfulla men samtidigt nyfikna. Därför kan de uppsöka viltkameror om de står på rätt ställen. Foto: Heiko Junge
Sone Persson
2 av 2
Sone Persson är länsstyrelsens naturbevakare. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Fler kameror ska hålla koll på rovdjuren

1:45 min

Jägare och allmänheten som rovdjursinventerare? Ja, framöver ska det bli enklare att inventera rovdjur. Det hoppas i alla fall länsstyrelsen efter att en ny lagstiftning trädde i kraft förra året.

Numera är viltkameror, med vissa begränsningar, inte längre tillståndspliktiga för privatpersoner. Och förhoppningen är nu att bland annat jägare kan bidra med viktig kunskap, berättar Sone Persson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

– Det är ju så att de här bilderna som jägarna har. Är jägarna intresserade och vill dela med sig av sina bilder, så hjälper det oss i vår inventering. Vi är ju ett begränsat antal personer som kan åka runt i länet och vi kan inte vara överallt. Så vi är väldigt tacksamma.

I Gävleborgs län handlar det framför allt om att få mer information om hur många lodjur det finns här, och var de håller hus. Och hur många järvar det finns i skogslandet.

Redan har en rad lodjursföryngringar säkrats tack vare jägarnas kameror, men inte bara i Gävleborg utan i hela landet hoppas nu inventerare och andra experter på mer kunskap om rovdjurens antal och om antalet djur ökar eller minskar. I förlängningen är denna kunskap viktig, bland annat när det ska bestämmas hur många djur som eventuellt kan skjutas.

Den nya lagen innebär alltså att det är lagligt som privatperson att sätta upp viltkameror. Till exempel som jägare på sin jaktmark.

Och det sitter numera tiotusentals kameror uppsatta i landet. De begränsningar som fortfarande finns är bland annat att kamerorna inte bör användas på platser som människor regelbundet använder, och information om syftet med kameran och vem som ansvarar för den, ska finnas på platsen. 

Kan det missbrukas och leda till mer tjuvjakt?

– Ja det vill jag ju inte tro att det kan leda till. Men visst är det väl så.

Men det är inget som ni märkt av?

– Nej, för vår del så är det här alldeles för nytt. Vi har hållit på liten skala, och än så länge har det varit väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista