Det är billigare att ansöka om bygglov under vintern: "Det har gett effekt"

1:54 min

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning har infört en byggtaxa som kan reducera avgiften för byggärenden som kommer in under vintern med 20 procent.

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken är ensamma om att satsa på den här idén, med syfte att få en jämnare fördelning under året på alla inkomna byggärenden.

– Det handlar om att stävja trycket under vårkanten när folk oftast söker bygglov och hinna med allt på ett bättre sätt, säger Henrik Modigh, enhetschef för plan- och byggenheten på Sandvikens kommun. 

Reduceringen gäller ärenden som kommit in till samhällsbyggnadsförvaltningen under perioden 1 november 2018 till och med 28 februari 2019 och gäller i Sandviken, Ockelbo och Hofors. 

19-20 procent av byggloven har kommit in under den här perioden, vilket är ungefär samma som under april och maj då det är som högst tryck på bygglov.

– Det är ganska bra faktiskt. Det ger effekt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista