Victor från Hudiksvall har skapat 3D-printat skidskyttegevär i titan

1:41 min

Världens första 3D-printade gevärvskolv i titan har utvecklats av elitskidskytten och studenten Victor Olsson vid Mittuniversitetet i Östersund.

I vinter används geväret i skarpt läge av skaparen Victor Olsson från Hudiksvall. Han tävlar internationellt i skidskytte strax under världscupnivå.

– Var man än är får man vara beredd att man får stå några minuter extra och vid vapenkontrollerna på tävlingar är det alltid någon som vill fotografera, säger han. 

Utvecklingen av gevärskolven började som ett projekt under Victor Olssons ingenjörsutbildning i Östersund, där man satsat stort på 3D-teknik. Det vill säga en teknik där man kan skriva ut föremål i både plast och metall.

– Vi har som ett eget studentlab där vi just nu har fem stycken egna plast 3D-printers som vi får använda. 

För att slutföra sitt projekt har Victor Olsson fått hjälp av ett nystartat företag på Frösön som har flera 3D-printrar som kan göra föremål i titan.

– Vi vill stötta studenter och unga som vill lära sig den här tekniken. Vi inser ju att framöver kommer vi behöva kompetent folk, säger applikationsingenjör Axel Bergström på företaget Aim Sweden i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista