Niklas Folkegårds krönikor

Snöförtätningen i Sandviken

3:10 min

I helgen var det rea på bygglov i Sandviken. Det är nästan ingen som vill ha bygglov på vintern, så Samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken hade kommit på att de kunde öka efterfrågan genom att sänka priset. En slags försenad mellandagsrea.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Till att börja med sänktes priset med 20 procent. Försäljningen gick upp. Samhällsbyggnadsförvaltningen blev kaxig och skruvade upp kampanjen. De körde två för en, happy hour, köp nu betala sen och slängde med olika premier som skruvdragare och hårfönar.

Till sist stod de utanför Stadshuset och försökte stoppa förbipasserande med en fråga eller ett forcerat hej. De slängde bygglov efter folk.

Alla blir snåla

Sandvikenborna hade inte en aning om vad de skulle bygga, men passade naturligtvis på att ansöka om lite vad som helst nu det när var så billigt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen fick in så många ansökningar att de beviljade lite vad som helst. Det stora trycket på byggbranschen borde ha kommit som en chock för Sandvikens hantverkare. Det gjorde det inte. Alla hantverkare var på semester för det brukar inte vara nån som vill bygga nåt såhär på vintern. De märkte ingenting. Folk fick bygga själva.

Eftersom Sandvikenborna hade blivit snåla av de låga priserna på bygglov så ville de inte betala för mycket för byggmaterial. De tog vad de hittade och det var mest snö och pinnar.

Skymma utsikt

Villaägarna gjorde som villaägare alltid gör: de började bygga soldäck, garage och olika skjul för sina grejer. Det blev snett och fult men det viktigaste var att det egna snöbygget blev större än grannens sneda och fula snöbygge.

Sandvikens fastighetsägare började förtäta. Förtätning går till så att man kollar var det är bra utsikt och så bygger man nånting som skymmer den utsikten. När man bygger av snö så påminner det faktiskt om de snöhögar som redan står i vägen.

Gestaltning

Kommunen hakade på trenden. De gav sig själv bygglov och började anlägga rondeller och refuger av snö och pinnar. Gatorna lystes upp av snölyktor. Sen blev det förskolor och vårdcentraler och en konferensanläggning. Konstnärernas Riksorganisation påminde om enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning och fyllde på med snöänglar till höger och vänster.

Upphandling

Upphandlingsmyndigheten fick nys om Sandvikens byggboom och påminde om EU:s upphandlingsregler. Bara för att nånting är gratis så betyder inte det att man kommer undan från upphandlingen.

Det finns ett särskilt regelverk för upphandling av kostnadsfria byggnadsverk av snö och pinnar. Inte för att det tidigare har behövts men för att någon har tänkt att om det skulle behövas så är det bäst att det finns så att det inte behövs först när det behövs. Sådana upphandlingar avgörs genom snöbollskrig. Så nu står Samhällsbyggnadsförvaltningen utanför Stadshuset och kastar bygglov åt ena hållet och snöbollar åt det andra.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista