Elnätsavgifterna har slagit i taket

2:20 min

Elnätsavgifterna i Gävleborg stiger och varierar stort beroende på var man bor. Kommunägda elnätsbolag som Söderhamn nära och Gävle Energi är billigast, medan storbolag som E.ON har nästan dubbelt så höga avgifter.

Det finns tre viktiga orsaker till att elnätsavgifterna höjs säger Johan Aspegren, presschef vid E.ON, det elnätsbolag som tar ut de största avgifterna i Gävleborg.

– För det första kräver klimatomställningen kraftiga förändringar i elnäten. Det andra är stora kapacitetsbrister i städerna och för det tredje måste vi fortsätta vädersäkra kraftledningarna, alltså gräva ner kabel och röja skog, säger han.

Elnäten har stora investeringsbehov. Om inte "Sverige ska stanna", måste därför elnätsavgifterna öka, menar Johan Aspegren.

– Så är det faktiskt! Det är väldigt trångt i elnäten, säger han.

Länets små kommunägda elnätsbolag resonerar inte på samma sätt, vilket enligt P4 Gävleborgs kartläggning lett till stora prisskillnader i Gävleborg.

Omkring 12 500 kronor per år får en husägare i E.ON:s nätområde i Nordanstig betala i nätavgift, medan motsvarande anläggning i Söderhamn bara kostar drygt hälften. Storbolaget Ellevio är näst dyrast, 10 600 kronor i Hudiksvall, Ovanåker och Bollnäs.

Kommunägda elnätsbolag har inte samma vinstintresse som jättarna har säger Niclas Reinikainen, VD för Sandviken Energi Elnät AB:

– Vi försöker hålla priserna nere - jobbar hellre med effektivisering än gör prishöjningar, säger han.

Regeringen har emellertid reagerat på höjningarna av elnätsavgifterna och gjort lagförändringar som från och med nästa år lagförändringar minskar nätbolagens tillåtna vinstmarginaler. Närmare 20 procent lägre priser har utlovats till konsumenterna.

– Det här 20 procenten kommer mest att så mot storbolagen. Våra kunder får ingen sänkning, eftersom vi redan ligger på de nivåerna, säger Niclas Reinikainen.

Johan Aspegren vid E.ON är inte lika obekymrad:

– Får vi ett bättre samhälle av att INTE höja nätavgiften? Jag tror att den frågan ännu inte är färdigdiskuterad, säger han.

Elnätsavgifter Gävleborgs län

Tabellen visar nätavgift i kronor per år för ett typhus med 20 A säkring och en elförbrukning av 20 000 kWh per år.
Tabellen visar nätavgift i kronor per år för ett typhus med 20 A säkring och elförbrukningen 20.000 kWh per år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista