20-årige Latif som utvisades till Afghanistan i september håller kontakten med sin gudmor Margareta Sidenvall i Hudiksvall via telefon.
1 av 5
20-årige Latif som utvisades till Afghanistan i september håller kontakten med sin gudmor Margareta Sidenvall i Hudiksvall via telefon.
Margareta Sidenvall är mycket orolig för vad som kommer att hända med hennes gudson Latif som utvisats till Afghanistan.
2 av 5
Margareta Sidenvall är mycket orolig för vad som kommer att hända med hennes gudson Latif som utvisats till Afghanistan där konvertiter har dödshot hängande över sig. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Latifs dop.
3 av 5
Latifs dop.
Latifs dop.
4 av 5
Latifs dop.
Latif fick en egen bibel i juni 2018.
5 av 5
Latif fick en egen bibel i juni 2018.
UTVISNINGAR

Asylkommittén: "Att leva som kristen i Afghanistan är lika med döden"

1:31 min

Flera kristna organisationer kräver att Migrationsverket stoppar alla utvisningar av konvertiter till Afghanistan.

Att konvertera och bekänna sig till den kristna tron är lika med döden i Afghanistan, menar Margareta Sidenvall, ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté.

20-årige Latif är en av de som konverterat till den kristna tron och som enligt Margaretha Sidenvall riskerar dödsstraff eftersom han utvisats till Afghanistan. 

Migrationsverket menar att inga konvertiter utvisas till Afghanistan, men det stämmer inte, säger Margareta Sidenvall, som är gudmor och dopfadder till Latif. 

 – Det är ju uppenbart att de gör det! 

Margareta Sidenvall har i flera brev till Migrationsverket vänt sig till rättschef Fredrik Beijer och påtalat de faror som finns för konvertiter som utvisats till Afghanistan.

Nyligen efter fredagsbönen attackerades Latif av tio personer eftersom de enligt honom lagt märke till att han inte går till moskén. Han fick ta emot sparkar och slag. De hotade också att tillkalla polis. 

– Kanske polisen kommer och frågar varför jag är kristen, säger Latif.

– Han känner att han inte kan stanna kvar i Afghanistan, säger Margareta Sidenvall som är mycket orolig för vad som kommer att hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista