Snöskoter
1 av 2
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Peter Parneborg, markägare.
2 av 2
Peter Parneborg, markägare, tycker att snöskoterkörning är ok men att man ska hålla sig till leder. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio

Snöskoterkörning kan påverka rovfåglar

2:08 min

Terrängkörning med snöskoter och fyrhjuling blir ett allt större problem för markägare. Men också för naturen. Just nu utreder Naturvårdsverket och LRF hur stort problemet är.

– Det är svårt att säga hur mycket djur och natur blir påverkat men att det blir en påverkan av terrängkörning det är tydligt, säger Malin Almquist, sakkunnig för terrängkörningsfrågor på Naturvårdsverket.

Terrängkörning med snöskoter och fyrhjuling är ett ökande problem för både markägare, som bland annat får sina skogs-planteringar sönderkörda, men också för naturen.
 
Det är framförallt bullret som kan påverka djur, inte minst under den känsliga parningstiden - djuren blir helt enkelt rädda.

– Det sammanfaller ofta, den fina vårvintern då man vill vara ute och köra skoter, och föryngringen i naturen. Som tidigt häckande häckande rovfågel till exempel, säger Malin Almquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista