En kvinna står vinterklädd och tittar mot kameran, i handen har hon en karta.
Ann-Catrin Bergman står på Långmyrsjön som ska ge vatten till brytningen av vanadin i Gruvberget, som ligger i bakgrunden. Ann-Catrin Bergman är en av många lokala motståndare till den så kallade ”Brickagruvan”. Foto: Niklas Zachrisson, Sveriges Radio.
GRUVAN I BRICKA

Konflikt kring brytning av batterimetaller

2:03 min

Just nu finns det 165 beviljade undersökningstillstånd för vanadin, kobolt litium och grafit i Sverige. Men ingen av metallerna bryts för tillfället.

Jakten på de metaller som anses vara nödvändiga för den gröna omställningen har dragit igång ordentligt. Det handlar om metaller som bland annat behövs för elbilsbatterier och solceller. 

I Brickagruvan utanför Hudiksvall har företaget Svenska vanadin AB försökt få miljötillstånd i snart tio år. Men än har ingen brytning påbörjats.

– 28 000 personer dricker dagligen sitt vatten från Dellen. Det är inte långt ner till Dellen härifrån, säger Ann-Catrin Bergman, en av de boende i området.

Hon är en av många som försöker sätta stopp för vanadin-brytningen i Brickagruvan nära Bjuråker utanför Hudiksvall, bland annat genom att skicka in yttranden till Mark och miljödomstolen i Östersunds tingsrätt.

– Vi vill inte ha nån gruva här, det passar inte med en gruva här, det är för känsligt område, säger hon.

Företaget Svenska vanadin fick brytningstillstånd 2010 och har sedan dess försökt få till det miljötillstånd som är avgörande för att få bryta vanadinet. Miljöprövningen pågår fortfarande och det är oklart när beslut kan komma. Både kommun och Länsstyrelse vill att ansökan avslås, bland annat för att gruvan riskerar vattenmiljön i bäckar och sjöar med flera hotade fisk- och kräftdjurtsarter.

Men enligt Christer Holmgren, styrelseordförande i Svenska Vanadin, visar företagets miljökonsekvensbeskrivning att miljöriskerna är försumbara - och de kommer inte ge upp. 

– Det kommer vi inte göra. Vi har lagt ner så mycket tid och energi och kapital på det här att det inte finns någon återvändo, säger han. 

Men Ann-Catrin Bergman kommer inte heller att ge upp:

– Nej, absolut inte. Vi ska inte ha en gruva här, säger hon. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista