Rörberg ska omvandlas från flygplats till ett område för verksamheter.
Rörberg ska omvandlas från flygplats till ett område för verksamheter. Foto: Anders Eklöf / Sveriges Radio
RÖRBERGS FLYGPLATS

Nedlagd flygplats ersätts av företag - kan ge upp till 200 jobb

2:06 min

Rörberg ska omvandlas från flygplats till ett område för verksamheter inom IT och kommunikation, det berättade Gävle kommun på en presskonferens.

För tre år sedan beslutade kommunen att lägga ned Rörbergs flygplats. Nu är tanken att sälja delar av marken för verksamheter som vill etablera sig. 

Ett av kommunens mål är skapa minst 11 000 nya jobb fram till år 2030, vilket försäljningen är en del av. Området kommer främst användas till företag inom IT- och datakommunikation. 

– Det kommer vara något storskaligt och vi har redan flera förfrågningar som är det, säger det centerpartistiska kommunalrådet Margaretha Wedin. 

Ett annat mål är att skapa bostäder fram till 2030, men Rörberg kommer inte användas till det. 

– Vi i nya majoriteten har ett tydligt uttalat mål att öka mängden mark för företag att kunna växa. Det här är ett område som flera intressenter specifikt har pekat ut som lämpligt för deras verksamheter, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Jörgen Edsvik. 

De räknar med att etableringen kommer skapa omkring 100-200 nya arbetstillfällen, men än är det för tidigt att säga någon exakt siffra. 

När kommer marken vara redo för drift? 

Går allt som det ska kanske man kan börja någon gång till hösten. Inom ett år ska det ha hänt någonting i alla fall, säger Margareta Wedin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista