Skolpolitik

Alla högstadieskolor i Sandvikens kommun läggs ned i ny utredning

2:06 min

Alla högstadieskolor i Sandvikens kommun ska läggas ned. I stället ska en eller två helt nya skolor byggas där alla högstadieelever ska gå. Det föreslås i en ny skolutredning.

– De ser inte jag som en värdig lösning för kommunen. Jag vill i stället att kommunen ska ge förutsättningar oberoende av var man bor till en bra skolgång. Man ska ha rätt till rekreation, fritid och vi ska också ha ett hållbart samhälle. Det får vi inte genom att bussa elever åt olika håll, säger Sophia Malm som är med i Österfärnebos utvecklingsgrupp som har kämpat för högstadieverksamheten där.

Högstadieverksamheterna som föreslås att läggas ned är Murgården, Jernvallen, Björksätra, Norrsätra, Storvik och Österfärnebo.

Övriga enheter renodlas till att bli skolor med F-6. 

Enligt utredningen kommer antalet barn och elever öka i centrala Sandviken men minska i ytterområdena och det har också varit svårt att rekrytera behöriga lärare.

Vi har sökt ansvariga för skolutredningen på Sandvikens kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista