ANMÄLAN TILL HÖGSKOLA

Börja plugga utan att flytta – nytt sätt att läsa till lärare lanseras i höst

2:06 min

Gävleborg har lägst andel högutbildade invånare och lägst andel behöriga lärare i landet. Den nya lärarutbildningen är ett försök att möta detta, enligt Gunilla Svensson, enhetschef CUL Hudiksvall.

Det är Mittuniversitetet som ligger bakom satsningen, som går ut på att studenter kan läsa en specifik lärarutbildning på distans, hemma i sin kommun, via sitt utbildningscentrum. 

– Det har sedan flera år gått att läsa till socionom och sjuksköterska på plats här i Hudiksvall. Till hösten kommer lärarstudenter kunna göra samma sak, säger Gunilla Svensson som är enhetschef för Hudiksvalls lokala utbildningscentrum CUL, dit nya lärarstudenter kommer komma i höst.

Studieformen innebär att studenten arbetar upptill studierna. Anmälan till högskolan stänger 15 april. Då har studenterna både sökt en utbildningsplats och en lärartjänst i någon av kommunerna Hudiksvall, Ljusdal, Söderhamn eller Nordanstig.

Studenterna jobbar sedan halvtid som lärare under utbildningstiden.

Fotnot: Även Högskolan i Gävle anordnar arbetsintegrerad utbildning för lärare till hösten. Men där är högskolestudierna förlagda till Campus i Gävle, inte på distans, som i fallet här i Hälsingland. 

Utbildningen så ny att den är svår att hitta. Hör enhetschefen i Hudiksvall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista