HILLESJÖN

Seger för Hilleborna: Vattennivån i Hillesjön får inte sänkas

2:11 min

Förra sommaren fick markägare rätt att sänka vattennivån i sjön, men föreningen Hillesjöns framtid överklagade beslutet och fick rätt. Det rapporterar Arbetarbladet.

Det har sedan tidigare funnits ett beslut om att markägare får sänka vattennivån i sjön i norr om Gävle. Men för att sjön inte skulle växa igen helt byggde föreningen Hillesjöns framtid för tio år sedan en tröskeldamm för att mer vatten skulle stanna i sjön.

Förra sommaren fick markägarna rätt att sänka dammen så att vattennivån skulle sjunka med 20 centimeter. Men föreningen Hillesjöns framtid överklagade beslutet, och fick nu alltså rätt i mark- och miljödomstolen.

– Små insjöar borde få en chans att få överleva och det finns ett stort fritidsintresse för sjön. Sommartid har vi bad och fiske här och på vintern folk som åker skidor och pimplar, säger Hillesjöns framtids ordförande Christer Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista