Bostadslån

Ny rapport om bostadslån: "Svårt att få bolån om man är ung och inte har en fast anställning"

1:56 min

Unga vuxna har svårt att få bostadslån, trots att man har tillräckligt med pengar för kontantinsatsen och en fast anställning. Det visar en rapport som pensionsföretaget Skandia gjort. Strikta bolånetak och hårda amorteringskrav är några av anledningarna.

Gävle är dock ett undantag jämfört med resten av landet, här har unga större chans att få bolån, menar rapporten. Men den bilden av marknaden håller inte Linus Lindqvist, mäklare på Svensk fastighetsförmedling, med om.

– Vi ser en liten nedgång framförallt på mindre lägenheter, både prismässigt och hur många som är ute på marknaden och letar. Det är svårt att få lån som ung, ensam och om man inte har haft ett fast jobb så länge, säger han. 

I dag är medelpriset för en etta på 40 kvadratmeter i Gävle ca 1,1 miljoner kronor. Linus Lindqvist bedömer att priserna på mindre lägenheter gått ner mellan 10-15 procent senaste året. Men det är svårt att få lån och resultatet är att förstagångsköpare blir äldre.

– Jag tror är det är svårt att få tag på hyreslägenheter och det är dyrt, samtidigt är det få som kan gå in på marknaden känns det som just nu, säger han.